Login:
Password:

Web Master:
Εδώ μπορούμε να γράφουμε το σχόλιο μας για το θέμα: «ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ & ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΞΟΔΟΥ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΜΕΘ ΕΝΗΛΙΚΩΝ»
31/5/2017

Γεώργιος Κυριαζόπουλος:

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η τελική απόφαση για να εισαχθεί ένας ασθενής στη ΜΕΘ είναι αποκλειστικά και μόνο του Εντατικολόγου και δεν θα επιδέχεται αμφισβήτησης.
Ο θεράπων γιατρός που θα ζητήσει, βάσει του πλαισίου πάντα, την εισαγωγή ασθενούς στη ΜΕΘ, πρέπει πρώτα να το συζητήσει με τον Εντατικολόγο κι εφόσον η απάντηση είναι αρνητική να το ανακοινώσει στον άρρωστο ή/και στους συγγενείς σαν κοινή απόφαση. Αλλιώς δημιουργούνται εντυπώσεις ότι ο "κακός" εντατικολόγος δεν θέλει να πάρει τον άρρωστο στην ΜΕΘ ή ακόμη χειρότερα προσδοκά κάποιο αντάλλαγμα για να το κάνει.
Το πλαίσιο είναι σε γενικές γραμμές σωστό αλλά πρέπει να υπάρξει κάποια ευελιξία τροποποίησης ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τις εκάστοτε ΜΕΘ και του νοσοκομείου που θα εφαρμοστεί. Π.χ. η ΜΕΘ του ΓΝ Λαμίας είναι η μοναδική στην Στερεά Ελλάδα και καλύπτει 5 νοσοκομεία επομένως η μία τελευταία διαθέσιμη κλίνη κάποια Παρασκευή απόγευμα αποκτά ιδιαίτερη αξία για την διαχείριση των περιστατικών του Σ/Κ.
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για τις γενικές ΜΑΦ (όπου υπάρχουν) και για τον τρόπο λειτουργίας τους. Αυτή την στιγμή λειτουργούν περισσότερο σαν κέντρα αποκατάστασης (ή καλύτερα parking) στα οποία, τραχειοστομημένοι ασθενείς σε άλλοτε άλλου βαθμού φυτική κατάσταση λιμνάζουν επί μήνες γιατί οι κλινικές αρνούνται να τους δεχθούν (λόγω τραχειοστομίας). Προσωπική μου γνώμη είναι ότι, εφόσον οι ΜΑΦ στελεχωθούν σωστά από προσωπικό της ΜΕΘ και κατά την εφημερία, πρέπει να λειτουργήσουν κυρίως σαν προέκταση του ΤΕΠ, για τους οξέως πάσχοντες με επιδεινούμενη κατάσταση (τμήμα acute medicine) και η διάρκεια νοσηλείας να είναι σύντομη (1-2 24ωρα). Κατόπιν οι ασθενείς να οδεύουν είτε προς την ΜΕΘ είτε προς κάποιο άλλο τμήμα του νοσοκομείου, πάλι με απόφαση του εντατικολόγου βάρδιας.
Πρέπει να γίνει κατανοητό και κτήμα όλων των κλινικών γιατρών του νοσοκομείου ότι όσο πιο γρήγορα αρχίσει η συστηματική υποστήριξη του ασθενούς, που πληροί τις προϋποθέσεις, στη ΜΕΘ τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες καλής έκβασης. Όσο, ο εν λόγω ασθενής, παραμένει στο ΤΕΠ, χωρίς την εκ των πραγμάτων σωστή υποστήριξη, αναμένοντας αποτελέσματα εξετάσεων ή/και διάφορους ειδικούς για να εκφέρουν γνώμη, τόσο επιβαρύνεται η (πολυ)οργανική του ανεπάρκεια και τόσο πιο δύσκολο γίνεται το έργο της ΜΕΘ για να την αναστρέψει.
Πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό από τους λοιπούς συναδέλφους ότι η εισαγωγή (ή επιμονή για παράταση νοσηλείας) στην ΜΕΘ ασθενών που δεν πληρούν τα κριτήρια οδηγεί σε παράταση μαρτυρίου του ασθενούς (και των συγγενών), αδυναμία διασφάλισης ενός αξιοπρεπούς θανάτου, υπέρογκα έξοδα χωρίς όφελος, μεγάλη ψυχολογική καταπόνηση (burn out) του προσωπικού της ΜΕΘ κατά την διαχείριση ασθενών χωρίς προσδόκιμο, στέρηση της κλίνης από άλλον "πιο κατάλληλο" ασθενή και συνολική υποβάθμιση του έργου της μονάδας. Όλα τα ανωτέρω επισύρουν εκτός από δεοντολογικές και ποινικές ευθύνες για τον εντατικολόγο.

Γιώργος Κυριαζόπουλος
Δι/ντής ΜΕΘ - ΓΝ Λαμίας
1/6/2017


Copyright © 2019 Ε.Ε.Ε.Θ.
Επικοινωνείστε μαζί μας
Μιχαλακοπούλου 64, Αθήνα. Τ.Κ: 115 28
Τηλ. - Fax : 210-7754400 / e-mail:hsicm@otenet.gr