ΒΗΜΑ ΜΕΛΩΝ

Από αυτό το βήμα, κάθε μέλος της Εταιρείας μπορεί να εκφράσει ελεύθερα απόψεις, προβληματισμούς ή παρατηρήσεις που σχετίζονται με τον χώρο της Εντατικής Θεραπείας. Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: hsicm@otenet.gr


Αξιότιμη & Αγαπητή κ. Πρόεδρε και Μέλη του ΔΣ Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας
Σχετικά με το σοβαρό ζήτημα των διακομιδών των διασωληνωμένων ασθενών προς άλλα νοσοκομεία , μεγάλο θέμα για τα νοσοκομεία της περιφέρειας, λόγω ανάγκης ειδικής αντιμετώπισης και νοσηλείας αυτών των ασθενών .
Στο νοσοκομείο μας Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου υπάρχει η πρόθεση, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και γιατρών στο ΤΕΠ οι διακομιδές αυτών των ασθενών να γίνονται από τον εφημερεύοντα γιατρό της ΜΕΘ στην εφημερία και στο πρωινό ωράριο από τους γιατρούς της ΜΕΘ. Χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται στην ασφαλή φροντίδα και παρακολούθηση των νοσηλευομένων ασθενών της ΜΕΘ
Στο νοσοκομείο μας δεν υπάρχει λίστα εφημερευόντων για τις διακομιδές όπως ορίζει η απόφαση του ΚΕΣΥ 7/4/ 2017
Η εφημεριακή κάλυψη της ΜΕΘ (7 κλίνες) γίνεται από ένα μόνο ειδικευμένο γιατρό και ένα εξειδικευόμενο ή αγροτικό γιατρό για περίπου δεκαπέντε ημέρες με τις υπόλοιπες μέρες να παραμένουν κενές με εφημερεύοντα μόνο τον ειδικευμένο γιατρό.
Δεν υπάρχει πλήρης στελέχωση του τμήματος (ειδικευμένοι πέντε μόνιμοι για επτά κλίνες και ένας εξειδικευόμενος )
Θα ήθελα αρχικά την γνωμοδότηση σας ότι επιστημονικά, δεν είναι δυνατόν για την ασφαλή νοσηλεία και παρακολούθηση των ασθενών της ΜΕΘ, οι γιατροί της ΜΕΘ να αφήνουν τούς ασθενείς τους και να πραγματοποιούν διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών άλλων τμημάτων στην εφημερία τους ή κατά την πρωινή λειτουργία. Επίσης θα ήθελα να τονίσετε ξανά την παράγραφο της απόφασης του ΚΕΣΥ < ….Μη χρησιμοποίηση εντατικολόγων των ήδη ανεπαρκώς στελεχωμένων τμημάτων των νοσοκομείων για τη διακομιδή των διασωληνωμένων ασθενών>.
Παράλληλα θα ήθελα να σας επισημάνω ότι η Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας θα μπορούσε να κάνει μία νεα επείγουσα εισήγηση στο ΚΕΣΥ (σε προφορική ερώτηση μου στο ΚΕΣΥ μου ζητήθηκε καταθέσω ένα γραπτό αίτημα) ώστε οι γιατροί των ΜΕΘ να βγούνε απο την απόφαση του ΚΕΣΥ της 7 .4. 2017 λόγω αυξημένου φόρτου εργασιας αλλά και εξαιτίας του κορωνοιου. Η μονάδα μας θα νοσηλεύει τέτοιους ασθενείς. Επιπλέον έχει αρχισει η στελέχωση των ΤΕΠ και οι γιατροί των ΜΕΘ πρέπει τελικά να ασχοληθούν αποκλειστικά και μόνο με την νοσηλεία των ασθενών τους.
Με εκτίμηση
ΗΛΙΑΣ ΣΑΜΙΩΤΗΣ
ΚΑΡΔΙΟΛΌΓΟΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ
ΜΕΘ ΡΕΘΎΜΝΟΥ
ΤΗΛ 6937168911
ΡΕΘΥΜΝΟ 27/4/2020


Ε.Ε.Ε.Θ στα social media
Recent posts